info@changemylife.hu | +36 70 625 1414

Hogyan kezdjünk el futni?

2016. május 12.
Nincs hozzászólás

Hogyan kezdjünk el futni?

Futas gyerekkelRégi írásom, most belefutottam...Le se porolom, jó ez így ahogy van 🙂 Privát kérdésre írtam válaszként, nem jegyzetnek szánva:)
Nem tudományos szakcikk, nem versenyzők felkészítése, csak egy kis motiváció az első lépésekhez 🙂
 
Szóval a cipő: én annak idején, mikor barátkoztam a futással (addig azt mondtam, az fusson, akinek hat anyja van), a Hervisben vettem meg a legolcsóbb futócipőt. Szerintem fontos a cipő az ízűletek védelme miatt, elsősorban valami ismert név cipőjét venném, de azt gondolom egy megfelelő futócipő éppen elég kezdésnek. Majd a félmaratonra már érdemes megbarátkozni a komolyabbakkal. (Azóta már nekem is van saját lábra szabott, szerelem cipő, persze a legrondább volt a legkényelmesebb, ehhez kellett a profi bolt , és a segítség..:) De a helyzet az, hogy ez se visz magától 😉 ) Hogy kezd? Először is azt hiszem, minden fejben dől el. Ha azt mondod, elfutok addig, és nem állok meg, akkor el fogsz futni. És észre fogod venni, hogy kibírtad 🙂 Én kimennék a Malomvölygi tóhoz, és meghatároznék pontokat: most elfutok addig, picit sétálok, innen elfutok megint valameddig....És így szépen körbe 🙂
Én annak idején így csináltam. Aztán másodszor már kevesebbszer állnék meg. Harmadszor még kevesebbszer, és nagyon hamar egyáltalán nem. Nem szabad sokáig húzni, mert az állóképesség gyorsan fejlődik (ha heti mondjuk 4-szer nekiindulsz 30 percet futni/sétálni), de a lustaság legyőzi 🙂
Aztán, ha már megy, akkor nem szabad megállni, mert akkor már tudod, hogy képes vagy rá, hiszen múltkor is ment.
Lassan fuss, lassan, kocogva, éppen csak. Ez a kulcs. A tempót bőven ráérsz fokozni. Először a tüdőkapacitást, az állóképességet kell növelni. És észre fogod venni, hogy nem fáradsz el 🙂 Melegíts be előtte kicsit. Mozgasd át az ízületeidet, bokát, térdet, csípőt (körözz velük, helyben járj....), kart, vállat nagy körzésekkel, hogy táguljon a tüdő.A végén nyújtsd le a lábad, vádlid. És élvezd, hogy megcsináltad! Amit elhatározol, abból sose engedj. Csak magunkat kell legyőzni!
Remélem tudtam segíteni:) Ja. A melltartó nagyon fontos, én abban nem vagyok kompromisszum kész, jófajta kell, ami leszorít!!! Erre érdemes áldozni:)