Az előző bejegyzésemben olvashattatok arról, miért fontosak a vöröshúsok a táplálkozásunkban. Szó volt arról például, hogy milyen sok vas található bennük.
De hogyan ismerhetjük fel a vashiány tüneteit?
Mik azok a jelek, amik arra utalnak, hogy ez a fontos elem csekély mértékben található meg a szervezetünkben?
A vashiány tünetei:
a megszokottnál erőteljesebb fáradtság edzés után
terhelhetőség csökkenése
gyengeség
szédülés
fejfájás
sápadtság
légszomj
hajhullás
A vörösvértestek, az oxigén szállítását segítik elő az izmokhoz. Ha valakinek alacsony a vasszintje, akkor kevesebb vörösvértestet termel a szervezete és a hemoglobinszint csökkenni fog. Ezért kevesebb oxigént jut az izmokba, így a teljesítmény csökken.
(forrás: Ilovebalaton-futás.hu)
Nem árt tudni azt sem, hogy a vas felszívódását a C-vitamin segíti elő, így ebédünket egészítsük ki némi vitaminban gazdag zöldséggel is.
A fejeskáposzta egész évben elérhető, és az egyik legolcsóbb alapanyagunk, mindemellett nagyon gazdag C vitaminban, de nem elhanyagolható K illetve E vitamin tartalma sem. Valamint a húsok mellett a káposzta is jelentős vas-, továbbá kalciumforrás is.
Most egy olyan receptet hoztam, ami tökéletesen fedezi vitamin és ásványi anyag szükségletünket, hiszen a répával még extra béta-karotinhoz is jutunk, amiből májunk szervezetünk szükségletének megfelelően, A vitamint állít elő.
Íme az ebédem:
Egészben sült marhahús, vele sült répával, és diétás coleslow saláta.
A salátához káposztát, répát és hagymát reszelünk, majd összekeverjük diétás majonézzel, kevés ecettel, sóval, borssal, ha túl tömény, kevés vízzel higítjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Hozzászólások